Miód a zdrowie...

Miód towarzyszy człowiekowi od bardzo dawna. Ceniony jest ze względów smakowych oraz wartości odżywczych. Wartość energetyczna miodu wynosi 3200 – 3300 kcal co odpowiada 3 kilogramom mięsa. W skład miodu wchodzą: glukoza, fruktoza, sacharoza, enzymy, kwasy organiczne (kwas jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy), olejków eterycznych, substancji mineralnych, aminokwasów, dekstryn. Ponadto miód zawiera mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne) oraz niewielkie ilości witamin (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantoteowy i biotynę). Miód jest bardzo łatwo przyswajalny, gdyż jest wchłaniany bezpośrednio do krwi, bez trawienia. Niezwykłe zalety miodu sięgają przekazów Hipokratesa.

Słoik z miodem Sprawdzone przez dzisiejszych naukowców można mu przypisać właściwości:
  • • antybakteryjne,
  • • przeciwzapalne,
  • • odnawiające,
  • • oczyszczająco-odtruwające,
  • • obniżające ciśnienie i poprawiające krążenie krwi,
  • • działające ochronnie na wątrobę oraz zwiększające wydzielanie żółci,
  • • stymulujące produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny,
  • • wzmagające rozwój umysłowy dzieci i zwiększający odporność na choroby,
  • • wspomagające leczenie alergii,
  • • zwalczające bakterie próchnicy,
  • • uspokajające / łagodzące skutki stresu,
  • • poprawiające łaknienie,
  • • wpływające pozytywnie na bezsenność,
  • • poprawiające przemianę materii.

Dzienne zalecane spożycie miodu (1 łyżeczka miodu = 9 gram) to:
  • • niemowlęta ("nie zaleca się podawania miodu dzieciom do 12 miesiąca życia" dr med. Wojciech Feleszko)
  • • dzieci od 13 miesiąca – 6 lat – 10-20g
  • • dzieci 6-12 lat – 30-50g
  • • młodzież i dorośli - 60-300g

polityka prywatności  |   regulamin sklepu  |   przypisy  |   dołącz do nas na Facebook  |   projekt i wykonanie SN-DESIGN