Miód a zdrowie...
Miód towarzyszy człowiekowi od bardzo dawna. Ceniony jest ze względów smakowych oraz wartości odżywczych. Wartość energetyczna miodu wynosi 3200 – 3300 kcal co odpowiada 3 kilogramom mięsa. W skład miodu wchodzą: glukoza, fruktoza, sacharoza, enzymy, kwasy organiczne (kwas jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy), olejków eterycznych, substancji mineralnych, aminokwasów, dekstryn. Ponadto miód zawiera mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne) oraz niewielkie ilości witamin (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantoteowy i biotynę). Miód jest bardzo łatwo przyswajalny, gdyż jest wchłaniany bezpośrednio do krwi, bez trawienia. Niezwykłe zalety miodu sięgają przekazów Hipokratesa.
Sprawdzone przez dzisiejszych naukowców można mu przypisać właściwości:
- • antybakteryjne,
- • przeciwzapalne,
- • odnawiające,
- • oczyszczająco-odtruwające,
- • obniżające ciśnienie i poprawiające krążenie krwi,
- • działające ochronnie na wątrobę oraz zwiększające wydzielanie żółci,
- • stymulujące produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny,
- • wzmagające rozwój umysłowy dzieci i zwiększający odporność na choroby,
- • wspomagające leczenie alergii,
- • zwalczające bakterie próchnicy,
- • uspokajające / łagodzące skutki stresu,
- • poprawiające łaknienie,
- • wpływające pozytywnie na bezsenność,
- • poprawiające przemianę materii.
Dzienne zalecane spożycie miodu (1 łyżeczka miodu = 9 gram) to:
- • niemowlęta ("nie zaleca się podawania miodu dzieciom do 12 miesiąca życia" dr med. Wojciech Feleszko)
- • dzieci od 13 miesiąca – 6 lat – 10-20g
- • dzieci 6-12 lat – 30-50g
- • młodzież i dorośli - 60-300g