Ciekawostki z miodu wzięte...
- • Prędkość lotu pszczoły bez obciążenia wynosi 30-60 km/h, z obciążeniem: nektarem i pyłkiem 15-30 km/h.
- • Szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.
- • Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę.
- • Miód skrystalizowany (krupiec) można doprowadzić z powrotem do płynności (patoki), bez utraty jego cennych właściwości, wolno podgrzewając go do temperatury 42*C. Najlepiej jest przywrócić płynność miodu podgrzewając go w kąpieli wodnej.
- • Hipokrates i Pitagoras twierdzili, że to dzięki właściwościom miodu zawdzięczają długowieczność.
- • Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km. Maksymalny zasięg może wynieść 10 km i więcej.
- • W dłużej przechowywanym miodzie glukoza przemienia się we fruktozę, która zbiera się na jego wierzchniej warstwie. Proces ten często mylony jest z psuciem się miodu.
- • Pszczoły produkują również wosk, którego używają do budowy plastrów i zaklejania wypełnionych nektarem komórek. Przez człowieka wosk jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków, lakierów, świeczek.
- • Miodu używano do balsamowania zwłok jako symbolu wiecznej szczęśliwości, a podczas uczt używano go na równi z wodą, oliwą i mlekiem.
- • Pieczywo, które zawiera miód dłużej zachowuje swą świeżość.
- • Skrystalizowany miód można przywrócić do postaci płynnej poprzez jego ogrzanie – jednak do temperatury nie wyższej niż 45-55°C.
- • Dodawanie miodu do gorącej herbaty osłabia działanie enzymów. Zaleca się odczekać, aż napój ostygnie do 45-55°C.
- • Wysoka aktywność antybiotyczna miodu związana jest z jego składem chemicznym. Aktywność ta wzrasta nawet 200-krotnie, gdy rozcieńczymy miód z wodą (łyżka miodu na pół szklanki).
- • W starożytnym Egipcie do pielęgnacji urody używano do kąpieli miodu i oślego mleka.
- • Miód wchodzi w skład diety sportowców, nurków i alpinistów.
- • Jedyny spożywczy produkt, który się nie psuje (odkrywane współcześnie w grobowcach faraonów nadają się w pełni do spożycia).
- • Na wytworzenie 1 kg miodu pszczoły potrzebują odwiedzić od 750 tysięcy do 3 milionów kwiatów.
- • Miód pszczeli podlega procesowi krystalizacji (zmiana płynnej konsystencji w stałą – 2-4 miesiące od miodobrania), co świadczy o jego naturalności – oryginalności.